KROS

DRUŠTVO KROS

Aktivnosti

Naslovna stran | Novosti | Aktivnosti | Projekti | Priznanja | Statut | Prijavnica | Povezave | Arhiv

Program društva

Splošni del

Društvo za Kakovostno Rehabilitacijo Otrok Slovenije - KROS je bilo ustanovljeno decembra 2005. Ustanovljeno je bilo na pobudo strokovnjakov Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta RS - Soča z namenom, da bi ob sodelovanju in pomoči širše javnosti razširili vsebine pomoči, ki je namenjena otrokom s posebnimi potrebami in njihovim družinam. Društvo KROS je nevladna, samostojna, humanitarna, kulturno - izobraževalna, prostovoljna in nepridobitna društvena organizacija. Članstvo v društvu je prostovoljno. Vsak član pred vpisom v register članov podpiše pristopno izjavo in nato redno plačuje članarino. Vse pravice in dolžnosti članov so zapisane v statutu, ki je bil pripravljen na podlagi 9. člena Zakona o društvih (Ur. list RS štev. 60/95, 89/99 in 80/04) in sprejet na skupščini dne 19. 12. 2005 in izredni skupščini dne 10. februarja 2006.

Dolgoročni načrt društva predvideva:

• Osveščanje javnosti o potrebah otrok s posebnimi potrebami s spodbujanjem vključevanja otrok s posebnimi potrebami v širše družbeno okolje, zlasti med zdrave sovrstnike;
• Poučevanje javnosti o (re)habilitacijski stroki, njenih oblikah in načinih dela ter možnostih pomoči otrokom s posebnimi potrebami in njihovim družinam;
• Organizacijo posvetov, seminarjev in okroglih miz s področja dela Društva;
• Spodbujanje in usmerjanje aktivnosti za preprečevanje nastajanja novih poškodb in bolezni, ki vodijo v invalidnost otrok.
Kratkoročni načrt, zapisan ob ustanovitvi, je med drugim predvideval:
• Obeleženje 20-letnice delovanja Oddelka za (re)habilitacijo otrok na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu – Soča;
• Pomoč pri zbiranju sredstev za izgradnjo in opremo novih prostorov za delo Otroškega oddelka URI-Soča: organizacija dražbe slik; nagradni fond kasaške kobile Jo; zbiranje sredstev preko Dela - Revije; zbiranje sredstev s prodajo razglednic in drugo;
Društvo je od leta 2005 kot predsednica vodila Hermina Damjan. V svojem delovanju je do leta zaključka 2009 izpolnil ne le zapisane kratkoročne načrte, temveč tudi nove kratkoročne cilje:
• Podpora organizaciji mednarodnih bolnišničnih olimpijskih iger v sodelovanju z OŠ Ledina, Bolnišnična šola, na URI Soča;
• Podpora udeležbi otrok s posebnimi potrebami na mednarodnih bolnišničnih olimpijskih igrah v Bruslju v letu 2009;
• Podpora pri opremi otroškega igrišča za otroke s posebnimi potrebami na URI-Soča;
• Zbiranje sredstev za LOKOMAT®*, ki omogoča avtomatiziran trening hoje, tako za otroke kot za odrasle (Lokomat® je blagovna znamka podjetja Hocoma AG, Switzerland, Industriestrasse 4 CH-8604 Volketswil);
• Priprava projekta knjige Vsak otrok se lahko uči.

Upravni odbor društva:

• predsednica Katja Groleger Sršen, izvoljena na redni letni skupščini društva, 18.6.2009 (z odločbo št. 215-1283/2009-5 (1311202) zapisana v register društev Upravne enote Ljubljana);
• podpredsednik Franc Hočevar,
• tajnica Mihaela Vovk,
• blagajničarka Dada Ulrih,
• člani Irena Vrečar, Marija Pibernik, Hermina Damjan, Tanja Babnik, Marko Mitrovič (slednji trije prav tako izvoljeni v odbor na skupščini 18.6.2009).

Nadzorni odbor: Nevenka Gramc

Zbor članov društva, ki je ob popisu konec novembra 2009 štel 72 članov.

Naslov društva:

Društvo KROS, Linhartovi cesti 51,